زایمان و بارداری نیز یکی از دلایل عمدهی ابتلا به درد دنبالچه است. در این مقاله به بررسی علت درد دنبالچه در بارداری پرداخته و در ادامه روش های درمان این درد در زنان باردار ذکر خواهند شد.
درد دنبالچه در بارداری چیست ؟
دنبالچه یا Coccyx در انتهای پایینی ستون مهره قرار دارد. این قسمت از 5-3 مهره در ستون فقرات تشکیل شده که پشت سر هم قرار گرفتهاند و بین آنها دیسک بین مهرهای قرار دارد و روی هم یک شکل مثلثی ایجاد میکنند که حرکت بین آنها محدود میباشد. استخوانهای کوچک دنبالچه حرکت محدودی نسبت به هم دارند که اگر این حرکت از حد معمول خود خارج شود، دنبالچه دچار تورم و درد میشود.
استخوانهای نشیمنگاهی یا Ischial tuberosities کارامدترین ناحیه برای تحمل وزن هنگام نشستن هستند. نشستن روی دنبالچه به جای استخوانهای نشیمنگاهی در ساعات طولانی، به درد و تورم در این ناحیه منجر میشود.
بزرگی لگن در زنان و ویژگی آناتومی آن سبب میشود بیشتر از مردان بر روی دنبالچه بنشینند و فشار زیادی به آن وارد شود به همین دلیل بیشتر دچار درد دنبالچه میشوند.
علت درد دنبالچه در بارداری
تغییرات هورمونی:
هورمونهای بارداری باعث شل شدن رباطها و بافتهای پیوندی میشوند تا فضای کافی برای عبور جنین از لگن فراهم شود. این شل شدن رباطها میتواند گستره حرکتی مهره های کوچک دنبالچه را افزایش دهد در واقع شل شدن رباطها در لگن اجازه میدهد دنبالچه بیش از معمول حرکت کند که در دنبالچه ایجاد درد میکند.
افزایش وزن و فشار بر دنبالچه:
با پیشرفت بارداری، وزن بدن افزایش مییابد و این میتواند فشار بیشتری بر دنبالچه و عضلات پشت بینی اعمال کند، که ممکن است منجر به درد شود.
تغییرات ساختاری بدن مادر:
رشد جنین و تغییرات در ساختار داخلی بدن مادر نیز میتواند به فشار بیشتر بر آنها منجر شود. در دوران بارداری، سر جنین فشار زیادی به دنبالچه وارد میکند به این دلیل که دنبالچه درست پشت رحم قرار دارد. همانطور که جنین بزرگتر شده فشار بیشتر میشود به طوریکه بیشتر اوقات مادر باردار در دنبالچه احساس درد میکند.
نشستن طولانی مدت :
نشستن طولانیمدت یکی از عوامل شایع در ایجاد درد دنبالچه در دوران بارداری است. وقتی که فرد به مدت طولانی مینشیند، فشار زیادی بر ناحیه دنبالچه و قسمتهای اطراف آن وارد میشود.
نشستن روی دنبالچه :
استخوانهای نشیمنگاهی یا Ischial tuberosities کارامدترین ناحیه برای تحمل وزن هنگام نشستن هستند. اما متاسفانه بسیاری از افراد به جای نشستن روی استخوان های قوی نشیمنگاهی بر روی استخوان های ظریف دنبالچه می نشینند.
نشستن روی دنبالچه به جای استخوانهای نشیمنگاهی در ساعات طولانی، به درد و تورم در این ناحیه منجر میشود مخصوصا در دوران بارداری . بزرگی لگن در زنان و ویژگی آناتومی آن سبب میشود بیشتر از مردان بر روی دنبالچه بنشینند و فشار زیادی به آن وارد شود به همین دلیل زنان بیشتر از مردان دچار درد دنبالچه میشوند.
کاهش درد دنبالچه در بارداری
بهترین راه برای کاهش درد دنبالچه هنگام نشستن و در دوران بارداری، کاهش فشار وارد بر دنبالچه است. اگر مجبورید طولانی مدت پشت میز کار بنشینید از بهنشین ارگونومیک (بالش طبی زیرنشیمنی، زیر نشیمنی، ایرینگ، بالش طبی نشیمنگاه، تشکچه ارگونومیک) استفاده کنید.
نشستن برای افرادی که دچار التهاب و شکستگی دنبالچه هستند بسیار دردناک است. شکستگی دنبالچه میتواند بر اثر زمین خوردن اتفاق بیفتد. بارداری، تولد نوزاد و همچنین نشستنهای طولانی مدت و اشتباه میتواند دنبالچه را دردناک سازد.
اگر دچار درد و التهاب دنبالچه هستید، بهنشین را در مرکز نشیمنگاه صندلی قرار دهید. طوری روی به نشین (بالش طبی زیرنشیمنی، زیر نشیمنی، ایرینگ، بالش طبی نشیمنگاه، تشکچه ارگونومیک) بنشینید که دنبالچهتان در مرکز به نشین یعنی در حفره داخلی آن قرار گیرد تا هنگام نشستن هیچ فشاری روی دنبالچه نباشد.
میزان سفتی و نرمی به نشین باید برای فرد دارای درد دنبالچه مناسب باشد. نشستن باید روی استخوان نشیمنگاهی لگن اتفاق بیافتد. اگر از بهنشین خیلی نرم استفاده کنید، لگن شما در فوم غرق خواهد شد و شما قادر نخواهید بود تنها بر روی دو ناحیهی استخوان نشیمنگاهی بنشینید. مفصل بین استخوان خاصره و دنبالچه در بعضی افراد ناپایدار است که فشار بر آن در هنگام استفاده از به نشین ارگونومیک خیلی نرم، دنبالچه را از محل اصلی خود خارج کرده و در دنبالچه درد شدیدی ایجاد میکند.
اگر دچار درد دنبالچه هستید، نشستن میتواند برای شما بسیار دردناک باشد. بسیاری از افراد قادر به تشخیص منشا درد، هنگام نشستن نیستند. احساس درد در باسن اگر چه میتواند از فشار بر روی استخوانهای نشیمنگاهی و ماهیچههای باسن نشات بگیرد اما بسیاری از این دردها مربوط به تورم و درد در دنبالچه میباشد که در هر دو مورد هنگام نشستن باید از به نشین ارگونومیک مناسب استفاده کنید. توجه داشته باشید معلولیتها میتوانند سالها در وجود شما پنهان شوند و درد ممکن است یک هشدار باشد.
در هنگام درد در دنبالچه، با استفاده از بهنشین (بالش طبی زیرنشیمنی، زیر نشیمنی، ایرینگ، بالش طبی نشیمنگاه، تشکچه ارگونومیک) فشار وارد بر لگن در هنگام نشستن توزیع شده و کاهش مییابد بنابراین میتوانید راحت و بدون درد بنشینید.
سلام
تشکر از مطلب خوب و کاربردی تون
پیروز و پاینده باشید
ممنون بابت اطلاعات مفیدی که در اختیار میزارید.