چرا نشستن طولانی مدت باعث ابتلا به هموروئید (بواسیر) میشود؟
ابتلا به هموروئید یا بواسیر تقریبا برای همه اتفاق میافتد. در واقع 75% از افراد در طول زندگی هموروئید را یکبار یا بیشتر تجربه میکنند. هموروئید یا بواسیر برای بسیاری از افراد به شکل خفیف ظاهر شده اما سایر افراد دردهای شدیدی را تجربه میکنند. عارضهای دردناک که افراد از بیان درد خود خجالت زده میشوند. هموروئید در واقع توده عروق خونی است که در آنولا (مقعد) و پایین روده بزرگ (رکتوم) به وجود میآید. کسانی که از درد هموروئید(بواسیر) رنج میبرند باید تغییر اساسی در سبک زندگی خود ایجاد کنند. در واقع هموروئید یک زنگ هشدار برای تغییر سبک زندگی است. هموروئید (بواسیر) دلایل مختلفی دارد اما دلیل اصلی ابتلا به بواسیر، فشار و تنشهای بیش از حد روی رکتوم یا روده بزرگ است که ممکن است به دلیل بارداری، یبوست، اسهال یا چاقی اتفاق بیفتد. اما مهمترین دلیل ابتلا به هموروئید نشستن مداوم روی صندلی است. امروزه با توجه به سبک زندگی، ساعتهای بیشتری از روز را به نشستن اختصاص میدهیم. از ساعات طولانی مدت نشستن پشت میز کار گرفته تا تماشای تلویزیون و نشستن روی صندلی وسایل نقلیه. نشستن طولانی مدت میتواند برای سلامتی بسیار مشکلساز باشد.
همانطور که میدانید بیشتر شاغلان دنیای امروز از جمله منشیها، پذیرشگرها، رانندگان، دانشآموزان، دانشجویان و کارمندان بخش اداری ساعات زیادی را نشسته میگذرانند. شرایط کاری جامعه امروز ایجاب میکند که افراد زمان طولانی در طول روز را روبروی کامپیوتر یا لپتاپ بنشینند. اگر چه رانندهها چارهای جز نشستن ندارند اما بقیه مشاغل می توانند تغییر پوسچر دهند تا از نشستن مداوم جلوگیری کنند.
راههای جلوگیری از ابتلا به هموروئید
- مداوم و پشت سر هم ننشینید
توصیه میشود هر کارمندی بین نشستنهای طولانی در روز چند بار برای دقایقی از روی صندلی بلند شود، به دفعات دست و پاها را بکشد و تعدادی اسکات بزند. ممکن است این حرکات در نگاه همکاران دیگر خندهدار جلوه کند. احتمالاً آنها نمیدانند انجام این حرکات چه نقش مهمی در کاهش ابتلا به هموروئید دارد. گاهی اوقات به دلیل مشغله کاری زیاد، افراد فراموش میکنند دقایقی صندلی خود را ترک کنند. پیشنهاد میشود از سیستم هشدار یادآوری برای این مهم استفاده کنند.
- استفاده از به نشین (بالش طبی زیرنشیمنی، زیر نشیمنی، تشکچه طبی اورینگ، ایرینگ، بالش طبی نشیمنگاه ارگونومیک)
برخی از محیطهای اداری صندلیهایی دارند که شرایط بیولوژیک نامناسبی را بر روی بدن فرد اعمال میکنند. باید کفی صندلی به طوری طراحی و ساخته شده باشد که فشار روی رکتوم یا روده بزرگ را به حد قابل قبولی کاهش دهد. از آنجایی که بیشتر صندلیها این ویژگی را ندارند استفاده از انواع بهنشین (بالش طبی زیرنشیمنی، زیر نشیمنی، تشکچه طبی اورینگ، ایرینگ، بالش طبی نشیمنگاه) توصیه میشود. به نشینها در بخش مماس بر رکتوم (انتهای روده بزرگ) توخالی هستند بنابراین فشار وارد بر رکتوم هنگام نشستن کاهش مییابد. به طور کلی تقسیم متوازن وزن روی به نشین، فشار وارد بر اندامها و ارگانهای بدن را کاهش میدهد و از ابتلا به هموروئید (بواسیر) و بیماریهای پروستات جلوگیری میکند.
نیاز به توضیح نیست که یک محیط کار ارگونومیک تا چه اندازه میتواند در کاهش کمر درد و بیماریهای اسکلتی عضلانی نقش داشته باشد. اگر به هر دلیلی کارفرما از تهیه یک محصولات ارگونومیک برای شما سرباز زد و متقاعد به سرمایهگذاری ارگونومیک نشد، لطفا خودتان به تهیه آن اقدام کنید. باور کنید که ارزشش را دارد چون در صورت ابتلا به انواع بیماریهای اسکلتی عضلانی، کسی به جای شما درد نمیکشد و خودتان مجبورید درد را تحمل کنید و هزینههای آن را بپردازید. محصولات ارگونومیک از جمله پشتی طبی، بهنشین، نگهدارنده ارگونومیک مانیتور(مانیتور استند، پایه مانیتور)، محافظ مچ، زیرپایی با کاهش فشار وارد بر ساختار اسکلتی عضلانی بدن هنگام نشستن از کمردرد و انواع بیماریها همچون فتق دیسک کمر و فتق دیسک گردن گردن و ابتلا به سندرمتونلکارپال جلوگیری می کنند.
- استفاده از میزهای قابل تنظیم
میزهای قابل تنظیم به کارمندان این امکان را میدهد که بین حالت نشسته و ایستاده جا به جا شوند که سبب افزایش تمرکز، انرژی و به طور حتم کاهش علایم بروز هموروئید میشود. همچنین احتمال بازگشت هموروئید را کاهش میدهد.
- شیوه تغذیه خود را اصلاح کنید
علاوه بر راه حلهایی که برای مقابله با هموروئید در فضای اداری وجود دارد، باید زمان نشستن روی توالت نیز به حداقل زمان ممکن کاهش یابد. در این صورت احتمال ابتلا به هموروئید تا میزان قابل توجهی کاهش داده شود. یک مسئله مهم در مورد هموروئید رژیم غذایی است، مصرف مواد غذایی فیبردار در درمان این عارضه میتواند موثر باشد. دکتر جی. ولف در مرکز تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد یکی از مهمترین گامها برای برطرف کردن و درمان هموروئید را مصرف روزانه 20 تا 30 گرم فیبر میداند. همچنین مصرف زیاد آب و مایعات و حذف فست فودها از رژیم غذایی نیز در درمان این عارضه موثر هستند.
- پوسچر نشستن (طرز قرارگیری بدن) روی توالت را اصلاح کنید
برای جلوگیری از هموروئید، پوسچر نشستن (طرز قرارگیری بدن) روی توالت را اصلاح کنید. هر چه زاویه نشستن (زاویه بین رانها و تنه) کمتر باشد، حرکت روده برای دفع مدفوع راحتتر انجام میگیرد و احتمال ابتلا به هموروئید کاهش مییابد.
بنابراین توصیه میشود هنگام استفاده از توالت فرنگی، از زیرپایی استفاده کنید. همانطور که میدانید نشستن روی توالتهای ایرانی دقیقا همین پوسچر صحیح را به بدن میدهد اما فشار زیادی به زانوها وارد میکند و باعث زانودرد میشود. هنگام بررسی و انتخاب نوع توالت، نکات بهداشتی را نیز در نظر بگیرید. پیشنهاد میشود تنها در منزل از توالت فرنگی استفاده کنید و برای جلوگیری از هموروئید (بواسیر) از زیرپایی استفاده نمایید چرا که به نظر ميرسد استفاده از توالت فرنگي مكانهاي عمومي خطر انتقال بيماريهاي پوستي نظير كورك، قارچ پوستي و انواع دمل و تبخال را افزایش میدهد.
منابع: www.onhealth.com
دیدگاه کاربران