آیا افرادی که پشت میز کار و موقع رانندگی صاف مینشینند و قوز نمیکنند، باهوش تر به نظر میرسند؟ شاید واقعا هستند.
فکر میکنید طرز نشستن و ایستادن چقدر روی تمرکز فرد تاثیرگذار است؟
در ادامه توضیح میدهیم که نشستن غلط و اشتباه چگونه میتواند اکسیژن رسانی به مغز را موقع کار و فعالیت کاهش دهد.
بهتر است بدانید نشستن و ایستادن نادرست باعث ضعیف شدن عضلات تنفسی شده و ظرفیت ششها را تا 30 درصد کاهش میدهد. در حالیکه نشستن درست تنفس را بهبود میبخشد و فشار بر روی ششها و دیافراگم را کاهش میدهد.
اگر شش را مانند یک بادکنک در نظر بگیرید وقتی روی میز کار خم میشوید و قوز میکنید فضای قفسهی سینه محدود شده و ششها با ظرفیت کامل از هوا پر نمیشوند.
مغز برای انجام فعالیت به 20 درصد اکسیژن دریافتی نیاز دارد. هوای بیشتر یعنی اکسیژن بیشتر، اکسیژن بیشتر یعنی تغذیهی بهتر مغز، تغذیهی بهتر یعنی خلاقیت و تمرکز بیشتر. پس همین لحظه در یک وضعیت مناسب بشینید یا بایستید.
نشستن غلط سبب کاهش تنفس دیافراگمی و افزایش تنفس ششی میشود. افزایش تنفس ششی جذب اکسیژن خون را کاهش خواهد داد. افراد به جای استفاده از دیافراگم از شش برای تنفس استفاده میکنند در حالیکه باید از 70 درصد دیافراگم و 30 درصد شش برای تنفس استفاده کرد. بسیاری از مردم نمیدانند که نشستن غلط به دیافراگم فشار وارد میکند و عملکرد آن را خراب میکند. دیافراگم عضلهای گنبدی شکل در انتهای ششهاست که مسئول انبساط آنها میباشد.
نیروی جاذبه باعث میشود جریان خون در انتهای ششها و نزدیک به دیافراگ 6 برابر قویتر از جریان خون در بالای ششها باشد. وقتی درست نمینشینید دیافراگم خوب عمل نکرده و جذب اکسیژن در انتهای شش کاهش مییابد. میتوان گفت دیافراگم بیشترین نقش را در ایجاد اکسیژن در خون، بازی میکند. افرادی که نادرست مینشینند به خاطر فشار وارد بر دیافراگم، تنفس ششی دارند.
نشستنهای غلط و اشتباه، تنفس را سریع و عمیق میسازد. این نوع تنفس میزان اکسیژن خون را کاهش میدهد. بیش از 90 درصد افراد در جوامع مدرن درست نفس نمیکشند. تجربیات بالینی نشان میدهند که خم شدن روی میز و نشستن غلط تنفس را تشدید میکند. تشدید تنفس سبب کاهش co2 در ششها و خون سرخرگی میشود. co2 گشادکنندهی عروقی موثری است و برای جذب اکسیژن مورد نیاز است، کاهش این ماده در هنگام نشستن نادرست باعث کاهش میزان اکسیژن در خون و مغز میشود.
کاهش اکسیژن باعث پیشرفت بیماریهای مزمن نیز میشود چرا که بیماریهای مزمن متاثر از کمبود اکسیژن در بافتهای بدن هستند. طبیعی است بعضی از افراد به خاط نشستنهای غلط، درد قفسهی سینه، آنژین، مشکلات گوارشی، تپش قلب و نامنظمی ضربان قلب را تجربه کنند. از آنجایی که کمتر از 10درصد افراد در جوامع مدرن درست و صحیح نفس نمیکشند جای تعجب نیست که بیشتر افراد وضعیت بدنی نامناسب هنگام نشستن و ایستادن دارند. خم شدن روی میز و یا لم دادن روی صندلی در مدارس، دانشگاهها، کتابخانهها و سایر مکانها معمولا بیشتر اتفاق میافتد و دیده میشود.
چگونه درست بنشینیم؟
نشستن صحیح مراحلی دارد که در ادامه آنها را عنوان میکنیم:
- برای نشستن درست ابتدا ارتفاع صندلی را تنظیم کنید تا دست با زاویه 90 الی 120 درجه روی سطح میز قرار گیرد.
اگر در این وضعیت زیر پاهایتان خالی شد حتما از زیرپایی ارگونومیک استفاده کنید چون آویزان بودن پاها فشار بسیار زیادی به کمر وارد میکند. اگر پاهایتان به زمین میرسد باز هم استفاده از زیرپایی برای افزایش کاهش فشار وارد بر پشت زانوها و افزایش جریان خون در پاها توصیه میشود.
- کاملا به تکیهگاه صندلی تکیه دهید و از پشتی طبی استفاده کنید. زیرا هر چقدر به صندلی تکیه دهید باز کمر در تماس با صندلی نیست؛ چون کمر دارای انحناهایی است، بنابراین مهرهها و عضلات کمر هیج تکیه گاهی ندارند؛ در حالیکه بیشتر وزن بدن را تحمل میکنند. بنابراین حتما باید هنگام نشستن از پشتی طبی استفاده کنید تا وزن بدن به صندلی منتقل شود و عضلات و مهرههای کمر از مسولیت اضافی تحمل وزن خلاص شوند. در نتیجه از کمردرد هم جلوگیری خواهد شد.
- هرگز برای اینکه مانیتور کامپیوتر یا نمایشگر لپتاپ را ببینید سرتان را خم نکنید. خم کردن سر علاوه بر کاهش عملکرد ششها که در بالا به آن اشاره شد، باعث گردن درد و آسیبهای جدی به ستون فقرات گردن مثل فتق دیسک گردن میشود. برای نشستن درست باید مانیتور در راستای چشم قرار گیرد به این منظور از نگهدارنده لپتاپ یا نگهدارنده مانیتور ( مانیتور استند) با قابلیت تنظیم ارتفاع استفاده کنید، تا مانیتور در راستای چشم قرار بگیرد.
دیدگاه کاربران