آیا میدانستید شیوهی نشستن میتواند یکی از عوامل بروز استرس و اضطراب باشد؟ نشستن اشتباه و نادرست روی سیستم ایمنی و حتی خلق و خو هم تاثیر گذار است. در ادامه به بیان تاثیر نشستن نادرست روی بروز استرس میپردازیم.
از آنجاییکه بیشتر افراد ساعتهای طولانی را با سرهای خمیده به جلو و روبهروی کامپیوتر، لپتاپ یا موبایل سپری میکنند. امروزه بیشتر کارها پشت میز و در حالت نشسته انجام میگیرد. توصیهی مادرانهی درست بنشین و قوز نکن، در واقع بهترین توصیه برای درست نشستن است که همهی ما در دوران کودکی و نوجوانی زیاد شنیدهایم.
رابطهی مستقیم نشستن و بروز استرس
استرس
مطالعاتی که اخیرا انجام گرفته نشان میدهد خم شدن سر به جلو سبب افزایش فشار روی ستون فقرات میشود. حتی وقتی به میزان کمی به جلو خم میشویم، این فشار وجود دارد. در فعالیتهایی مثل نوشتن، رانندگی و کار با کامپیوتر و لپتاپ میزان خم شدن ستون فقرات و فشار وارد بر آن چندین برابر میشود. نتیجه اینکه بدن همواره در مرحلهای از فشار باقی میماند. این فشار عملکرد سیستم ایمنی را پایین می آورد و ریسک ابتلا به آنفولانزا، سرماخوردگی و حتی بیماریهای عفونی را افزایش میدهد. در ادامهی مطلب به تحلیل این موضوع میپردازیم.
وقتی درباره فشار روی ستون فقرات صحبت میکنیم، در واقع فشار روی سیستم عصبی را هم شامل میشود. به خاطر داشته باشید که طناب عصبی نخاعی از بین مهرههای ستون فقرات عبور داده شده و سپس به همه ارگانهای بدن، عضلات و دیگر سیستمها منشعب میشود. خم شدن سر به جلو روی ستون فقرات فشار وارد میکند، پس به سیستم عصبی مرکزی هم فشار وارد میشود. این فشار سبب ایجاد یک تداخل در ارتباط سلولهای عصبی میشود که عملکرد عصب سمپاتیک را افزایش میدهد. این دقیقا یعنی فعالیت بیش از حد غده آدرنال و به دنبال آن ترشح بیشتر کورتیزول (هورمون استرس) و در نهایت پایان فعالیت سیستم پاراسمپاتیک. سیستم عصبی پاراسمپاتیک سیستم عصبی آرامش و سکون است که در برابر سیستم عصبی سمپاتیک که باعث واکنشهای هیجانی است عمل مینماید.
سم متابولیک:
خم شدن سر به جلو جنگ دائمی بین بدن و نیروی جاذبه است. خم شدن سر به جلو به این معنی است که عضلاتتان تمام مدت سخت کار میکنند فقط برای اینکه شما را راست نگه دارند، به جای اینکه وزن جثه به طور متوازن روی مرکز ثقل بدن قرار گیرد.
وقتی عضلات به طور مداوم در حالت انقباض هستند، نهایتا خسته میشوند و ذخیره اکسیژنشان را از دست میدهند. عضلات بدون اکسیژن کافی در حالت انقباض باقی میمانند و محصول فرعی این وضعیت ایجاد اسید لاکتیک میباشد. این انقباض عضلانی دائم باعث افزایش اسید لاکتیک و در نهایت افزایش سم متابولیک خواهد شد.
کاهش تخلیه لنفاوی:
وقتی سرتان را به جلو خم میکنید و ساعات طولانی با کامپیوتر و لپتاپ کار میکنید؛ تاثیر سیستم لنفاوی در خارج کردن سموم بدن کاهش خواهد یافت. در نتیجه سیستم ایمنی بدن هم ضعیف میشود. سیستم لنفاوی بر ضد سمهای متابولیک عمل میکند. نشستن و ایستادن درست به جریان لنفاوی در بدن و خروج عفونتها و ویروسهایی از جمله آنفولانزا و کرونا کمک میکند.
در پایان باید گفت که شاید در نگاه اول میان نشستن و سیستم ایمنی ارتباطی وجود نداشته باشد؛ اما همانطور که در بالا به آن اشاره شد، خم کردن سر به جلو در کنار ابتلا به کمردرد، گردن درد و بیماریهای اسکلتی عضلانی میتواند سیستم ایمنی بدن را هم ضعیف کند.
بنابراین هنگام کار با کامپیوتر و لپتاپ هرگز سرتان را خم نکنید و با استفاده از ابزارهای ارگونومیک مثل نگهدارنده ارگونومیک مانیتور (مانیتور استند)، مانیتور را در راستای چشم قرار دهید.
دیدگاه کاربران