امروزه بیشتر کارها با کامپیوتر و در حالت نشسته انجام می شود. نشستن های اشتباه، فشار مکانیکی زیادی به ستون فقرات و سیستم عصبی مرکزی وارد می کند که باعث گردن درد، کمردرد، بیماری های ستون فقرات مثل فتق دیسک، فرسودگی جسمی و روحی و ضعف عملکرد سیستم ایمنی و همچنین سردرد می شود. درست نشستن به لحاظ افزایش تمرکز فکری، کاهش استرس و افزایش بهره وری حائز اهمیت است. برای نشستن درست به نکات زیر توجه کنید تا از فواید بی شمار نشستن های درست بهره مند شوید.
مطالعات پزشکی و آمار رو به رشد سردرد، کمردرد، گردن درد، درد دنبالچه، دیسک کمر و بیماری های ستون فقرات، خطرات ناشی از نشستن های اشتباه و طولانی مدت را اثبات کرده است. به همین دلیل نشستن به تجهیزات ارگونومی نیازمند است. کاهش بهره وری، از کار افتادگی، افزایش ساعات غیبت از کار، خستگی زودرس، افسردگی و عدم رضایتمندی شغلی و… به دنبال درد و بیماری برای کارمندان پشت میز نشین ایجاد می شود. کاهش استرس، بهبود سیستم ایمنی بدن، بهبود خلق و خو، افزایش اعتماد به نفس، بهبود تنفس و اکسیژن رسانی به مغز از اثرات اثبات شده مرتبط با نشستن درست در ساعات طولانی پشت میز نشینی است. علاوه بر همه این تاثیرات مثبت فردی، توجه به بهبود وضعیت اقتصادی، به جهت افزایش بهره وری و کاهش هزینه های درمانی، و همچنین احترام به کرامت انسانی و سلامت کارکنان باعث شده است استفاده از محصولات ارگونومی به عنوان شاخصی از توسعه پایدار در نظر گرفته شود.
برای درست نشستن اول از همه ارتفاع صندلی تان را با ارتفاع میز هماهنگ کنید به طوری که دست مماس بر میز و با زاویه بین 90 تا 110 درجه قرار گیرد. هیچ وقت برای اینکه مجبور نباشید با گردن خم به مانیتور نگاه کنید، صندلیتان را پایین نکشید بلکه باید بوسیله یک نگهدارنده مانیتور، ارتفاع مانیتور را تنظیم و در راستای چشم قرار دهید تا مجبور به خم کردن سر و گردن درد نشوید.
هنگام نشستن، راست با زاویه 90 درجه و کمی متمایل به عقب بنشینید و حتما از پشتی طبی استفاده کنید. استفاده از پشتی طبی برای حفظ انحنای گودی کمر در هنگام نشستن ضروری است چرا که در این صورت کمترین فشار به مهره ها و عضلات کمر وارد می شود و از کمردرد و بیماری های ستون فقرات همچون فتق دیسک کمر جلوگیری می گردد. پشتی طبی لگن را صاف نگه داشته و از چرخش لگن به عقب جلوگیری می کند. پشتی طبی کمک می کند روی استخوان های نشیمنگاهی یعنی متکامل ترین استخوان برای تحمل وزن بدن بنشینید. برای کاهش فشار وارد بر استخوانهای نشیمنگاهی و کاهش درد نشیمنگاهی در نشستن های طولانی مدت از به نشین استفاده کنید. دقت داشته باشید نشیمنگاه صندلی باید ران های شما را حمایت کند و نشیمنگاه تنها به اندازه دو انگشت از پشت زانوها فاصله داشته باشد. بنابراین اندازه نشیمنگاه صندلی تان را با دقت انتخاب کنید.
امکان دارد به خاطر بلندی صندلی، پاهایتان آویزان شود. در این صورت دچار کمردرد خواهید شد و فشار وارد بر مهره های کمرتان افزایش خواهد یافت بنابراین حتما از زیرپایی استفاده کنید تا وزن ران ها روی زیرپایی خنثی شود. استفاده از زیرپایی فشار وارد بر ران ها را کاهش داده و جریان خون در پاها را افزایش می دهد و مانع از ایجاد لخته های خونی در پا، ورم پا، واریس ، ایسکمی و پادرد می گردد.
برای کاهش آسیبهای بینایی هنگام کار با کامپیوتر از قانون 20-20-20 تبعیت کنید به این معنی که هر 20 دقیقه به شی و یا منظرهای در فاصله 20 فوتی از خودتان، 20 ثانیه نگاه کنید.
منابع: WEBMED، Mayoclinic
ممنون از مطلب مفید و آموزندتون
هیچوقت اینقدر دقیق دقت نکرده بودم به نحوه و زاویه نشستنم
من باتوجه به اینکه هر دو مدل نشستن پشت سیستم و مانیتور رو تجربه کردم به همه توصیه میکنم در نشستن هاشون حتما دقت داشته باشن چون واقعا تاثیر بسیار زیادی طی روز داره بر سلامتی روحی و جسمیمون