شما می توانید یک طراح و یا برنامه نویس باشید یا کسی که عاشق گیم است. در این صورت حتما بارها مچ درد مانع کار کردن شما شده است. خم شدن مچ هنگام کار با صفحه کلید و موس میتواند منجر به ابتلا به سندرم تونل کارپال شود. حرکات تکراری مچ دست هنگام کار با موس نیز دیگر دلیل ابتلا به سندرم تونل کارپال است. توجه به نکات ارگونومی هنگام کار با کامپیوتر برای جلوگیری از ابتلا به سندرم تونل کارپال توصیه میشود.
سندرم تونل کارپال چیست؟
تونل کارپال یک مسیر باریک روی مچ در سمت کف دست است که از استخوان و رباط تشکیل شده است. عصبی که از میان آن میگذرد حرکت و حس را در انگشت شست و سه انگشت اول دست کنترل میکند. عصب از میان این مسیر یا راه رو در امتداد با تاندونها به انگشتها میرسد. وقتی این عصب تحت فشار قرار میگیرد، نتیجهی آن بی حسی، مور مور شدن، ضعف یا درد در دست خواهد بود که به آن سندرم تونل کارپال میگویند.
وقتی مچ دست در حالت نامناسب قرار بگیرد، فضای کافی برای عصب مدیان (عصب میانی) وجود ندارد و به این عصب فشار وارد میشود. همچنین وقتی این تونل ملتهب شود یا آسیب ببیند، به عصب هم صدمه وارد خواهد شد که بیحسی و ضعف و درد در انگشتها را به دنبال دارد.
نشانههای ابتلا به سندرم تونل کارپال
- مور مور شدن دست
سندرم تونل کارپال به آهستگی توسعه پیدا میکند. در ابتدای شب یا صبح، هنگام بیدار شدن از خواب، متوجه آن می شوید. این احساس چیزی شبیه به خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست است. در طول روز، هنگام بلند کردن اجسام و برداشتن آنها احساس درد یا مور مور شدن دارید. حرکت دادن و تکان دادن انگشتان در این مواقع می تواند کارساز باشد.
- سستی دست
در این مرحله سندرم تونل کارپال پیشرفت کرده است. کم کم در شست و دو انگشت اول دست احساس ضعف میکنید و ممکن است مشت کردن دست یا گرفتن اجسام برایتان مشکل باشد. گاهی اجسام از دستتان میافتد. انجام دادن بعضی از کارها مثل کار با وسایل آشپزخانه و یا بستن دکمههای لباس برایتان مشکل است.
- بی حسی در دست
سندرم تونل کارپال میتواند در دستها بی حسی ایجاد کند. بعضی افراد احساس میکنند در دستها تورم دارند اگر چه که هیچ تورمی دیده نمیشود. حساسیت دست این افراد نسبت به گرما و سرما کاهش پیدا میکند.
چه کسانی بیشتر به سندرم تونل کارپال مبتلا میشوند؟
- زنان سه برابر بیشتر از مردان به سندرم تونل کارپال مبتلا میشوند. بعضی بیماریهای خاص ریسک ابتلا به مچ درد و سندرم تونل کارپال را افزایش میدهد.
- دیابت، درد مفاصل، کم کاری تیروئید، روماتیسم مفصلی
- بارداری
- رگ به رگ شدگی یا شکستگی مچ
احتمال ابتلا به سندرم تونل کارپال در بعضی از مشاغل
شما می توانید یک طراح و یا برنامه نویس باشید یا کسی که عاشق گیم است. در این صورت حتما بارها مچ درد مانع از کار شما شده است. خم شدن مچ هنگام کار با صفحه کلید و موس میتواند منجر به ابتلا به سندرم تونل کارپال در افراد شود. حرکات تکراری مچ دست هنگام کار با موس نیز دیگر دلیل ابتلا به سندرم تونل کارپال است. توجه به نکات ارگونومی هنگام کار با کامپیوتر برای جلوگیری از ابتلا به سندرم تونل کارپال توصیه می شود.
خم شدن مچ، هنگام کار با موس، باعث ابتلا به مچ درد می شود. با خم شدن دست، به عصبی که از مچ دست عبور میکند، فشار وارد شده که نتیجهی آن بی حسی، مور مور شدن، ضعف یا درد در دست خواهد بود؛ بنابراین باید دست و مچ کاملا در یک راستا قرار بگیرند. شما بارها برای رهایی از این مشکل از موس پدهای معمول استفاده کردید اما محدود شدن موس در فضای موس پد، حرکات تکراری مچ شما را بیشتر کرده و درد دستتان تشدید شده است. برای جلوگیری از ابتلا به سندرم تونل کارپال، این مچ دردها را جدی بگیرید.
اگر سندرم تونل کارپال درمان نشود …
در ابتدای بیماری، علائم سندرم تونل کارپال ثابت و همیشگی نیستند؛ اما وقتی بیماری وخیم میشود، علائم طولانیتر خواهند بود. درد ممکن است در طول دست و تا شانهها جریان پیدا کند. اگر در طولانی مدت، سندرم تونل کارپال درمان نشود، میتواند به ایجاد آتروپی (تحلیل عضلات) در شست دست بیانجامد. در این مرحله از سندرم تونل کارپال، قدرت و حساسیت انگشتان هرگز دوباره به حالت اول باز نمیگردد.
مچ درد همیشه سندرم تونل کارپال نیست
چندین بیماری وجود دارند که علائمی شبیه به سندرم تونل کارپال از خود بروز میدهند؛ از جمله:
- صدمه به عضلات لیگمانها یا تاندونهای دست
- آرتروز مچ یا شست
- نوروپاتی دیابتی
چگونه می توان از سندرم تونل کارپال جلوگیری کرد؟
روشهای زیر برای جلوگیری از ابتلا به سندرم تونل کارپال مطرح هستند:
- قرارگیری بدن در پوسچر صحیح
- استفاده از محصولات ارگونومیک مانند موس پد طبی در محیط کار
- حرکات کششی دست و مچها به طور منظم
- ایجاد وقفه در ساعات کار و انجام حرکات ورزشی روی بازوها، پاها، کمر و تغییر پوزیشن بدن در طول روز
سلام
من حدود ۷ یا ۸ ماهی هست که مپ دستم هنگام کار با لپتاب درد میگیره ۱۵ سالمه روی کمر دراز میکشم و زانو ها رو جم میکنم و لپتاب و میزارم رو زانو و دستم هم همینطوری و از اونجایی که ارتفاع لپتاب با زمین یک سانت میشه مچ دست چپم درد میکنه چرا دست راست درد نمیگیره دست چپ درد میگیره ؟
دسم خوب میشه یا نه ؟
قبلا اینطوری نبود ولی وقتی یه مدت کار نکنم خوب میشه
قبل ۷ و ۸ ماه اینشکلی نبود میشه راهنمایی کنید
و وقتی درد میگیره دست چپ و با حرکات ورزشی کش میارم البته قبلا چون با گوشی کار میکردم فک کنم بخاطر وزن زیاد گوشی هم بوده
با سلام و وقت به خیر
خیلی از مشکلی که برایتان پیش آمده متاسفیم . درنظر داشته باشید برای رفع مشکلتان با پزشک مشورت کنید و درمان خودسرانه نداشته باشید چون امکان دارد فشار بیشتری به مچ دستتان وارد کنید . برای کار با لپتاپ روی صندلی و در وضعیت درست بنشینید و از یک محافظ مچ دست برای استفاده از موس استفاده کنید . گرفتن موبایل در دست در طولانی مدت می تواند به عصب مچ دست و عضلات فشار وارد کرده باشد . طرز نشستن درست را می توانید در همین سایت مطالعه کنید.
با سلام
ممنون خیلی مفید بود. من واقعا مچ درد دارم و در طول روز آزار دهنده و دردناک هستش برام.
با استفاده از مچی موس این درد ها کاهش پیدا میکنه؟
سلام
بله حتما ، همانطور که در مقاله توضیح داده شد به دو دلیل فرد می تواند هنگام کار با موس دچار مچ درد شود
1- خم شدم مچ دست
2- حرکات تکراری و مدام مچ دست به چپ و راست
برای جلوگیری از مچ درد باید دست و مچ ،هنگام کار با موس، کاملا در یک راستا قرار بگیرند. به این منظور عموما افراد از موس پدهای ثابت استفاده می کنند به طوری که روی موس پد برامدگی وجود دارد که زیر مچ قرار می گیرد و از خم شدن مچ دست جلوگیری می کند. این موس پدها از این جهت کاربردی هستند اما ثابت نگه داشتن دست در فضای محدود موس پد، حرکات تکراری مچ دست به چپ و راست را افزایش می دهد که این خود عامل ابتلا به مچ درد می باشد .
مچی موس محصول باراد یک موس پد متحرکه است که این نقص را رفع کرده است . مچی موس از پد و پایه اصلی تشکیل شده است .
بخش پد مانند طبق آناتومی دست و در دو سایز طراحی شده و کاملا زیر مچ دست قرار می گیرد و از خم شدن مچ دست جلوگیری می کند . بنابراین فشار وارد بر مچ دست کاهش پیدا می کند و از مچ درد جلوگیری می شود.
پایه اصلی لغزنده است و از آنجایی که مچی موس به راحتی روی میز سر می خورد به جای حرکت مدام مچ دست به چپ و راست، بازوحرکت می کند بنابراین حرکت بیشتر آرنج و شانه ها ، استفاده بیش از حد از مچ را کاهش می دهد و فشار کمتری به مچ دست وارد می شود