
تولد یک کودک، یک موضوع شخصی صرفاً مربوط به مادر، پدر نیست، بلکه تولد چیزی مربوط به کل اجتماع است چرا که کودکان سرمایههای یک اجتماع هستند از این جهت زنان باردار باید از توجه بیشتری برخوردار باشند مخصوصاً وقتی مادر باردار، شغلی را نیز به دوش میکشد. اطلاعات زیر به شما به عنوان یک مدیر و یا کارمند کمک میکند تا با ریسکهای ارگونومی محیط کار برای زنان باردار بیشتر آشنا شوید تا بتوانید محیط کار امنی را برای کارمندانتان ایجاد کنید.
در این مقاله دستورالعملهای ارگونومی برای کاهش آسیب به مادران باردار در ساعات کار بررسی شده است تا کمترین آسیب به مادر و جنین وارد شود. دستورالعملهای ارگونومی به هماهنگی بیشتر محیط کار با بدن مادر باردار کمک میکند تا راحت باشد و مجبور به تحمل درد و آسیبهای اسکلتی عضلانی نشود.
میزان فعالیت معمول شما، وضعیت سلامتی و همچنین اینکه در چه مرحلهای از بارداری هستید روی میزان فعالیت فیزیکی شما در دوران بارداری تأثیر میگذارد. حتماً با پزشک خود در مورد اینکه چه سطحی از فعالیت برای شما مناسب هست مشورت کنید.
ایستگاه کاری متصل به کامپیوتر:
اصول کلی ارگونومی اداری در دوران بارداری نیز اعمال میشود با این حال بعضی موارد باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند به طور مثال ابتلا به سندرم تونل کارپال، کمردرد و ابتلا به درد دنبالچه در دوران بارداری بیشتر دیده میشود.
وقتی پشت میز کار قرار گرفتید ارتفاع صندلیتان را تنظیم کنید تا آرنج با زاویه ۹۰ تا ۱۱۰ درجه روی میز مماس شود. صفحه کلید و موس کمی پایینتر از آرنج قرار بگیرد به این معنا که موس و کیبورد باید در ارتفاعی قرار بگیرند که زیر سطح آرنجهای شما باشند.
مراقب باشید هنگام کار با موس و صفحه کلید، مچ دستتان خم نشود. ساعد، مچ دست و دست باید در یک راستا باشند. برای حمایت از مچ دست از یک محافظ مچ دست استفاده کنید.

پاها روی زیرپایی قرار گیرند و گودی کمر با پشتی طبی حمایت شود.
مهرههای دنبالچه در دوران بارداری بسیار حساس هستند و نشستن طولانی مدت به آنها فشار وارد میکند میتوانید برای جلوگیری از درددنبالچه از به نشین اُرتوپدی استفاده کنید.
استفاده از نگهدارندهمانیتور کمک میکند درست بنشینید تا مجبور به خم شدن به جلو نباشید. خم شدن میتواند علاوه بر کمر درد باعث ابتلا به گردن درد شود.
در طول ساعات کار وقغههای کوتاه داشته باشید و از جای خود بلند شوید. انجام حرکات کششی کمک زیادی به کاهش دردهای اسکلتی عضلانی میکند.
ایستگاه کاری ایستاده:
تغییرات فیزیولوژیکی در مدت بارداری (مانند افزایش حجم خون، گشاد شدن رگهای خونی، فشار احتمالی وریدی، افزایش خستگی و کمر درد) میتواندایستادن در یک نقطه را خستهکنندهتر از قبل کند.
در صورت امکان، نشستن وایستادن را به طور متناوب انجام دهید وایستادن طولانی مدت را به حداقل برسانید.
اگر شغل شما معمولاً مستلزمایستادن طولانی مدت است، با مدیر خود صحبت کنید تا صندلی مناسبی را در محل کار خود قرار دهید.
هنگامایستادن، کفشهای راحت و حمایتکننده بپوشید و سعی کنید به اطراف حرکت کنید – حرکت به رگهای شما کمک میکند تا خون را به قلب شما بازگرداند.
یک زن باردار تا چه زمانی میتواند روی پاهایش بایستد و کار کند؟
توصیه شده است که زنان باردار بیشتر از ۴ تا ۵ ساعت از روز را نایستند و در همین حال نیز وقفههای کاری متعدد داشته باشند. از آنجایی که پاهای زنان باردار مستعد باد کردن است باید در فواصل زمانی کوتاه به آنها استراحت دهید.
ایستگاه کاری نشسته:
وضعیت خود را هر از چند گاه تغییر دهید مثلاً بلند شوید، راه بروید و دوباره بنشینید. چرا که قرارگیری در یک وضعیت ثابت، خود باعث ابتلا به دردهای اسکلتی عضلانی میشود. حرکت باعث میشود جریان خون بهتری در رگهای شما ایجاد شود. حتی اگر میز قابل تنظیم ندارید میتوانید برای صحبت کردن با تلفن و یا پرینت مدارک از جای خود بلند شوید و بایستید.
وقتی نشستهاید اطمینان حاصل کنید که پاهایتان به خوبی حمایت میشود و روی سطح صاف قرار دارند. حتی اگر پاهایتان به زمین میرسد استفاده از زیرپایی، فشار به پشت زانوهایتان را کاهش میدهد و از باد کردن پاها جلوگیری میکند.

مراقب باشید که صندلیتان از کمر حمایت کند یعنی باید گودی کمرتان پر شود. زاویه تکیه گاه صندلیتان را تنظیم کنید تا در زاویه ۹۰ تا ۱۱۰ درجه بنشینید. وقتی از پشتی طبی برای پر کردن گودی کمر استفاده میکنید، مسئولیت اضافی عضلات کمر کاهش مییابد یعنی وزن بدن از روی ستون فقرات کمری برداشته میشود و به صندلی منتقل میشود و بنابراین احساس راحتی بیشتری میکنید.


انجام کارهای فیزیکی و حمل بار:
در دوران بارداری، انجام کارهای سخت بدنی مانند بلند کردن اجسام سنگین و خم شدن مکرر میتواند خطر آسیب دیدگی شما را افزایش دهد. این آسیبها به دلیل تغییر در تعادل، تغییر در پوسچر (قامت یا طرز قرارگیری بدن)، تغییر در رباطها و مفاصل ستون فقرات در دوران بارداری اتفاق میافتد. علاوه بر این، با رشد کودک، مرکز ثقل بدن شما به سمت جلو حرکت میکند و نگه داشتن اجسام نزدیک بدن سختتر میشود و در نتیجه فشار بیشتری بر دیسکهای ستون فقرات وارد میشود.
چه کارهایی میتوانید انجام دهید:
با پزشک خود صحبت کنید. فعالیتهای بدنی عادی روزانه و ورزش متوسط با تأیید پزشک ممکن است خوب باشد.
سعی کنید از بلند کردن اجسام سنگین (بیش از ۲۵ پوند یا ۱۱ کیلوگرم)، هل دادن، کشیدن یا حمل کردن، یا بلند کردن بیش از یک بار در هر ۵ دقیقه خودداری کنید، به خصوص اگر از روی زمین بلند میشوید.
در دوران بارداری چقدر می توانم بار بلند کنم؟
خطر بلند کردن اجسام سنگین تا حدی به سلامت هر زن، سطح آمادگی جسمانی و مرحله بارداری بستگی دارد. با پزشک خود در مورد اینکه چه سطحی از فعالیت بدنی شدید برای شما مناسب است صحبت کنید.
- بلند کردن وزن بیش از 23 کیلوگرم (51 پوند) به طور مکرر برای نیمه اول بارداری (تا هفته 20) و به طور متناوب تا هفته 30 مجاز است.
- بین هفتههای 20 و 24، بلند کردن مکرر وزن تا 23 کیلوگرم (51 پوند) مجاز است.
- محدودیت وزنی 11 کیلوگرم (24 پوند) پس از هفته 24 باید درنظر گرفته شود.
- از خم شدن از کمر بیش از 20 بار در روز اجتناب کنید.
- از تکنیکهای صحیح ارگونومی برای بلند کردن اجسام استفاده کنید. پاها را در عرض شانهها باز کنید و زانوهایتان را خم کنید.
- اگر شغل شما شامل انجام کارهای سنگین میشود با مدیرتان برای راه حلهای مناسب مشورت کنید.
مشاغلی که سر رو به بالا قرار می گیرد:
خطر ابتلا به تی او اس TOS یا خروجی قفسه سینه با بارداری افزایش مییابد. علائم شامل ضعف، درد یا بیحسی و سوزن سوزن شدن بازو است. فشرده شدن اعصاب یا عروق خونی در دهانه خروجی قفسه سینه درست زیر استخوان ترقوه دلیل ابتلا به این بیماری است.


دلایل ابتلا به سندرم خروجی قفسه سینه یا تی او اس:
پوسچر یا قامت نامناسب (افتادگی شانه ها و سر به جلو)
- بلند کردن یا حمل وسایل سنگین
- بالا بردن بازوها از سطح شانه
- انجام حرکات تکراری
چه کاری میتوانید انجام دهید:
مراقب پوسچر یا وضعیت بدن خود باشید سعی کنید با وضعیت مناسب بایستید و از گرد کردن شانهها یا جلو بردن چانه خودداری کنید.
- حمل کیف های سنگین روی شانه را به حداقل برسانید.
- بلند کردن یا بالا بردن سر را به حداقل برسانید.
- از کار بر روی نردبان اجتناب کنید یا آن را به حداقل برسانید.
- انجام حرکات تکراری را به حداقل برسانید.
- در صورت مشاهده علائم، مشکلاتتان را با پزشک درمیان بگذارید.
ساعات کار:
در دوران بارداری، ممکن است متوجه شوید که کار طولانی مدت، اضافه کاری یا شیفت شب سخت تر از قبل از بارداری است. این ممکن است تا حدی به دلیل افزایش نیاز به خواب بیشتر، به ویژه در سه ماهه اول و سوم باشد.
چه میتوانید انجام دهید؟
- خواب کافی را در اولویت قرار دهید.
- محیط خوابتان را برای داشتن یک خواب راحت آماده کنید. میتوانید از چشم بند و گوش بند و پرده های ضخیم استفاده کنید.
قرارگرفتن در معرض ارتعاش:
اثرات خاص قرار گرفتن در معرض ارتعاش در دوران بارداری هنوز در حال مطالعه است،، تصور عمومی این است که قرار گرفتن در معرض سطوح بالای ارتعاش کل بدن، مانند رانندگی در شرایط ناهموار و خارج از جاده، میتواند بر جنین تأثیر منفی بگذارد (Skroder et al. ، 2021). علاوه بر این، کمردرد و سندرم تونل کارپال در دوران بارداری شایعتر هستند و قرار گرفتن در معرض لرزشهای مکرر، طولانی یا زیاد میتواند خطر چنین آسیبهایی را افزایش دهد.
چه میتوان انجام داد؟
قرار گرفتن در معرض ارتعاش را به حداقل برسانید. اگر در معرض لرزش و ارتعاش هستید، با کارشناس HSE و یا ارگونومیست سازمان خود صحبت کنید تا مشخص کند چه چیزی برای شما بهتر است ویا با مدیر خود صحبت کنید تا تعیین کنید چه گزینههایی در دسترس است.
منابع:
دستورالعمل های نوبوش در دوران بارداری
دیدگاه کاربران