نشستن طولانی مدت پشت میز کار و خم کردن سر منجر به سردردهایی با منشا گردنی میشود.
سردردهای گردنی عموما در اثر نارسایی و عارضه در مفاصل یا عضلات گردن ایجاد میشود. سردردهای گردنی به علت ضربه یا تروما، صدمات در ناحیه گردن، حرکات سریع و ناگهانی در گردن مانند حرکات ناگهانی در هنگام ترمز کردن اتومبیل، بلند کردن اجسام سنگین و فشار یک طرفه در عضلات و مفاصل گردن، ایجاد میشوند.
این نوع سردردها عموما به صورت مبهم و یک طرفه و بیشتر از ناحیه پشت سر شروع شده و به پهلوها و ناحیه پیشانی کشیده میشود. آنچه امروزه بیشتر با آن مواجه هستیم، بیتحرکی و انجام فعالیتهایی چون نوشتن، کار با کامپیوتر یا مطالعه است که اغلب پشت میز و بهصورت نشسته انجام میشوند. در این حالت فرد مدت زمان طولانی در یک وضعیت ثابت قرار دارد و پس از آن با انجام یک حرکت سریع و ایجاد فشار سنگین باعث ایجاد درد در ناحیه سر و گردن میشود.
هنگامی که ساختارهای مختلف موجود در ناحیه گردن مثل استخوانها، مفاصل، عضلات، اعصاب و عروق دچار آسیب یا اختلال میشوند میتوانند سر درد ایجاد کنند. وقتی سر و گردن بهمدت طولانی در یک وضعیت نامناسب قرار میگیرند به ساختارهای گردنی نیروها و فشارهای بیش از حد و نابجا وارد میشود. نمونهای از این وضعیتهای نامناسب سر و گردن در بعضی از افراد پشت میز نشین و برخی از کاربران رایانه دیده میشود که در آنها سر نسبت به گردن و شانه به سمت جلو متمایل میشود.
جلو بودن سر میتواند مهرههای بالایی گردن را فشرده کرده، اعصاب این ناحیه را تحریک کند و باعث ایجاد سردرد شود. چنین وضعیتهای نامناسبی در طولانی مدت موجب سفتی و کوتاهی عضلات پس سر و پشت گردن میشوند و معمولا نقاطی بهصورت گره یا باندهای سفت در داخل این عضلات بهوجود میآیند که دردناک و حساس به لمس هستند. این نقاط که به آنها «نقاط ماشهای» گفته میشود میتوانند باعث انتشار درد به نواحی سر و دستها شوند. چنین سردردهایی از پس سر و گردن شروع شده و تا جلوی سر پیش میروند. در معاینه افراد مبتلا به سردردها با منشأ گردنی مشاهده میشود که دامنه حرکتی گردن محدودتر از حد طبیعی است. لذا این بیماران در گردن خود احساس سفتی دارند. قدرت و تحمل بعضی از عضلات گردن و کتف کاهش مییابد، ولی برخی از عضلات دچار گرفتگی و اسپاسم میشوند.
عصبهای ناحیه گردن چگونه سیگنال درد را به سر و صورت میفرستند؟
محققان بر این باورند عصبهایی که ساختار حسی گردن را بر عهده دارند با عصبهای صورت، پیشانی، شقیقه و حتی پشت چشمها در ارتباط هستند؛ بنابراین آسیب به عصبهای گردن، عصبهای سر را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
نحوهی خوابیدن نادرست و همچنین نشستن روی صندلی، استفاده از بالش نامناسب زیر سر و بلند کردن بار و اجسام سنگین در یک سمت بدن از دیگر علتهای ایجاد این نوع سردرد است.
در صورت مشاهده چنین سردردهایی میبایست با مراجعه به پزشک متخصص و تشخیص صحیح، اقدام به ایجاد تغییر در نحوه زندگی و داشتن استراحت کافی در حین انجام کارهای ثابت و در فواصل زمانی منظم و همچنین انجام برنامههای فیزیوتراپی به درمان بیماری خود بپردازند.
- سردرد گردنی در خانم ها
سردردهای گردنی حداقل به نسبت 2 به 1در خانمها رخ میدهد (برخی از محققان معتقدند که این نسبت 1 به 3 است). البته این که چرا خانمها بیشتر به سردرد گردنی دچار میشوند مشخص نیست.
- سردرد گردنی در کودکان
کودکان نیز ممکن است گاهی اوقات به دلیل حمل کوله پشتی سنگین یا کولههای غیر استاندارد به سردردهای گردنی مبتلا شوند.
منبع: medicalnewstoday, healthline
دیدگاه کاربران