
اختلالات اسکلتی عضلانی به عنوان یکی از متداولترین و پرهزینهترین مشکلات مرتبط با کار در تمام کشورهای دنیا میباشد. این اختلالات اثرات فردی، اجتماعی و اقتصادی بزرگی را به جامعه تحمیل میکند.
مشاغل دفتری، به علت ماهیت کار و نوع فعالیتشان از جمله مشاغلی هستند که آسیبهای اسکلتی عضلانی در آنها از شیوع قابل توجهی برخوردار است. قرار گرفتن در یک وضعیت ثابت و طولانی، انجام کارهای تکراری مانند تایپ کردن و حرکت دادن موس، نگه داشتن دستها بر روی صفحه کلید یا موس، پوسچرهای نامناسب هنگام تایپ کردن با مچ خمیده منجر به سندرم تونل کارپال میشود، که یکی از شایعترین اختلالات اسکلتی عضلانی است. از عوارض ابتلا به سندرم تونل کارپال میتوان به گزگز شدن دست، بی حسی، کرختی، درد مزمن اعصاب مچ دست و انگشتان اشاره کرد.
چگونه میتوان از ابتلا به سندرم تونل کارپال پیشگیری کرد؟
راهکارهایی که برای پیشگیری و کاهش سندروم تونل کارپال توصیه میشود عبارتند از قرارگیری بدن در پوسچر صحیح، انجام منظم حرکات کششی دست و مچها، استراحت بین ساعات کار.
محافظ ارگونومیک مچ دست مچیموس، یکی از تجهیزات ارگونومیک میباشد که در نقش یک حمایت کننده ناحیه مچ، برای کاهش ابتلا به سندروم تونل کارپال طراحی و ساخته شده است. برای اندازهگیری اثر بخشی مچی موس مطالعهای در بین کاربران استفاده کننده از آن انجام شد که نتایج و گزارش آن در ادامه بیان شده است.
مزایای استفاده از مچی موس
- جلوگیری از درد مچ دست هنگام کار با موس
- کاهش فشار بر اعصاب مچ دست
- کاهش احتمال ابتلا به سندرم تونل کارپال
- حفظ زاویه نرمال و ارگونومیک دست و بازو
این محصول برای چه افرادی مناسب است؟
- کاربران کامپیوتر و لپتاپ که مبتلا به سندرم تونل کارپال و آرتروز انگشت شست هستند
- کاربرانی که طولانی مدت از موس و کیبورد استفاده میکنند
فاکتورهای همزمان بکارگیری مچی موس
طبق این مطالعه 83 درصد شرکتکنندگان کاربران از دسکتاپ و 17 درصد از لپتاپ استفاده میکردند. همچنین 94 درصد شرکتکنندگان راستدست و 6 درصد چپدست بودند.
نتایج ارزیابیها در ادامه بیان خواهند شد:
پرسشنامهای حاوی پرسشهای متنوع در رابطه با مچی موس در اختیار شرکتکنندگان قرار گرفت. تحلیل و نتایج پاسخهای کسب شده بهصورت نموداری در ادامه بیان میشوند. از پاسخ شرکتکنندگان به سوال “آیا پهنای “مچی موس” متناسب با پهنای ساعد و مچ دست شما است؟” این نتایج بهدست آمد؛ یعنی حدود 92 درصد از شرکتکنندگان از تناسب میان پهنای ساعد و مچ دست رضایت داشتند.

در پاسخ به پرسش “آیا “مچی موس” به راحتی روی سطح قابل حرکت می باشد؟” این نتایج به دست آمد:

در پاسخ به سوال”سطح “مچی موس” دارای پوششی است که نه خیلی نرم و نه خیلی سخت است؟” این نتایج بهدست آمد؛ 92 درصد استفادهکنندگان از مچیموس از جنس رویه و پوشش مچی موس رضایت داشتند.

در پاسخ به این پرسش که “آیا استفاده از “مچی موس” ایجاد تداخل با سایر تجهیزات و وسایل روی میز کار مانند کیبورد، موس و پد/زیر موسی مینماید؟”؛ این نتایج به دست آمد:

در پاسخ به پرسش “مچی موس قابلیت استفاده با هر دو دست را دارد؟”، این نتایج به دست آمد:

کاربران در پاسخ به این پرسش که “آیا ناحیه تماس دست شما با مچی موس” حین استفاده عرق می کند؟”؛ اینطور پاسخ دادند:

افراد حاضر در این مطالعه در پاسخ به پرسش “آیا هنگام استفاده از “مچی موس” فعالیتهای شغلیتان مانند تایپ کردن، به راحتی انجام می شود؟” پاسخهایی دادند که نتیجه آن به صورت نمودار زیر در آمد:

درصد رضایت از مچی موس: آیا ” کار کردن با “مچی موس” برای من رضایت بخش است؟”

با رشد تکنولوژی و فناوری زندگی ما نیز تغییر کرده است. امروزه افراد ساعات زیادی را به صورت نشسته مشغول کار با کامپیوتر و وسایل ارتباط جمعی هستند. نشستنهای طولانی مدت باعث ایجاد عوارض، درد و ناراحتی جسمی و روحی در انسان میشود. اختلات اسکلتی عضلانی یکی از عوارض نشستنهای طولانی و کار مداوم و طولانی مدت با کامپیوتر میباشد. از کارهای آسیبزا موجود در محیطهای اداری میتوان به تایپ کردن و کار با موس و چرخش سر به کنارهها جهت مشاهده مانیتور اشاره نمود. استفاده زیاد از کامپیوتر منجر به بیماری سندرم تونل کارپال که یکی از شایعترین اختلالات اسکلتی عضلانی است میشود.
نتایج بهدست آمده از این مطالعه نشان میدهد که رضایت کاربران در استفاده از مچی موس بالا میباشد. میزان رضایت بالا هنگام کار موجب بهرهوری بیشتر میشود. همچنین نتایج ارزیابیهای ارگونومیکی نشان دادند که بیش از نیمی از کاربران وضعیت ارگونومیکی مچی موس را قوی ارزیابی کردند که نشاندهنده کارایی مناسب این ابزار میباشد.
دیدگاه کاربران