آمارهای قابل توجهی از افزایش ابتلا به کمردرد و بیماری های ستون فقرات ارائه می شود. به علت فشار زیادی که نشستن بر ستون فقرات کمر وارد می کند، متخصصین نشستن های طولانی مدت و کم تحرکی را دلیل عمده ی افزایش آمار کمردرد و بیماری های ستون فقرات می دانند.

کمردرد علاوه بر مشکلات روحی و جسمی، باعث کاهش راندمان کار، افزایش ساعات غیبت از کار، افزایش هزینه های درمانی و ازکارافتادگی است.
آمارهای مستدلی از میزان ابتلا به کمردرد، هزینه های درمان و از کار افتادگی در کشورهای مختلف وجود دارد که در ذیل به آن می پردازیم.
حداقل 31 میلیون امریکایی با کمردرد مواجه هستند. (1)
بر طبق آمار Global Burden of Disease 2010، کمردرد دلیل عمده ی ناتوانی در سرتاسر جهان است.
بهزاد دماری مدیر کل مرکز بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: بعد از غربالگریهای انجام شده کمر درد دومین بار بیماری را در کشور دارا است که در حدود 5/7 درصد است. (2)
بر طبق آمار بهداشت جهانی، کمردرد یکی از مهمترین دلایل غیبت از کار و بعد از سرماخوردگی دومین دلیل مراجعه به پزشک می باشد. کمردرد پنجمین دلیل بستری شدن در بیمارستان و سومین دلیل جراحی ها می باشد.
آمریکایی ها هر ساله بیش از 50 بیلیون دلار برای درمان کمردرد صرف می کنند. (3)

کمردرد پرهزینه ترین بیماری مربوط به شاغلین در نظر گرفته می شود به طوری که 22 درصد همه ی ادعانامه های خسارات ناشی از کار و 31 درصد تمام بودجه پرداخت خسارت به کمردرد اختصاص یافته است. (4،5،6،7)
هزینه های ملی درمان کمردرد در آمریکا در سال 1986 یازده بیلیون دلار (8) و در سال 1998بیش از 20 بیلیون دلار تخمین زده شده که این میزان سه بار بیشتر از هزینه های مرتبط با درمان ایدز و سرطان شش می باشد. (9)
به گفته قائم مقام سازمان نظام پزشكی كشور 80 تا 85 درصد از ایرانیان حداقل برای یك بار در طول زندگی خود كمر درد را تجربه میكنند كه مهمترین علت آن الگوی نامناسب زندگی مردم و بیتحركی است.
به گزارش سلامتیران، دکتر علیرضا زالی در دهمین سمینار فیزیوتراپی تخصصی ستون فقرات افزود: صنعتیترشدن جامعه، كمتحركی، نوع زندگی مردم، استفاده از وسایل ماشینی، وضعیت نابسامان خودروها و به خصوص عدم رعایت اصول ارگونومی در محیط كار و خانه موجب افزایش كمردردها شده است.
به گفته وي مطالعهاي در سطح شهرهاي كشور انجام شده است، نشان ميدهد كه دو سوم مردم جامعه شهري كه در كشور زندگي ميكنند، در طول زندگي خود مبتلا به كمردرد ميشوند و با توجه به اينكه جامعه ايراني به سمت صنعتي شدن پيش ميرود شيوع كمردرد رو به افزايش است.
اين جراح و متخصص مغز و اعصاب ميافزايد: نكته مهمي كه وجود دارد اين است كه الگوي زندگي جامعه ايراني تغيير كرده است و شاهد افزايش بيماريهاي غير واگير از جمله شيوع كمردرد هستيم. سن بروز كمردرد نيز كاهش پيدا كرده است.
رئیس انجمن فیزیوترایی كشور نیز در این مراسم گفت: عمده ترین مشكلات ستون فقرات در كشور، ناشی از بیحركتی، نشستن و ایستادنهای طولانی است. دکتر اسماعیل ابراهیمی افزود: نشستنهای بیش از 15 دقیقه و نوع صندلیهایی كه اصول ارگونومی در آنها رعایت نشده است، از مهمترین علت بروز كمردردها محسوب می شوند.وی ادامه داد: وقتی فردی به مدت طولانی میایستد یا مینشیند پس از 15 دقیقه بافتهایش دچار افت میشوند و دیسك ها آب خود را از دست میدهند كه در نتیجه مهرهها به هم نزدیك شده و نقش ثباتی رباتها كاهش مییابد و در نتیجه حركت دچار اختلال میشود.
وی اظهار داشت: فردی كه مشكلات كمردرد دارد نباید بیش از 15 دقیقه بنشیند و این در حالی است که متأسفانه كار زیاد با رایانه سلامت ستون فقرات انسانها را دچار مشكل كرده است كه در این زمینه هم باید مردم و به ویژه كارمندان هر 15 دقیقه یكبار از صندلی خود بلند شده و با ایجاد یک وقفه کوتاه به كار خود ادامه دهند.
به گزارش “شهر” به نقل از وزارت بهداشت، مهندس فاطمه صادقي، مسئول برنامههاي مهندسي عوامل انساني و ارگونومي و آمار مركز سلامت محيط كار وزارت بهداشت، با اعلام اين خبر که 36 درصد شاغلین کشور دارای وضعیت بدنی نامناسب هستند و در آینده نزدیک شاغلین بیشتری در معرض ناراحتی های اسکلتی و عضلانی ناشی از کار قرار می گیرند گفت: پس از بيماري قلبي و عروقي، صدمات مرتبط با كار بيشترين ميزان بيماريها را در كشور به خود اختصاص داده است.
صادقي با اشاره به آمار سازمان جهاني بهداشت (WHO) در اين زمينه گفت: براساس آمار WHO دومين علت شايع غيبت از كار در آمريكا، كمردرد و 20 درصد غيبت از كار در آلمان مربوط به صدمات ديسكي گزارش شده است. وي افزود: انجام كار در وضعيت بدني مناسب، قابليت تنظيم تغيير وضعيت در طول شيفت كاري و استفاده از صندليهاي مناسب مطابق اصول ارگونومي راهكارهاي ديگر مقابله با صدمات اسكلتي و عضلاني ناشي از انجام كار به شمار ميآيند.

وي افزود: همچنين WHO اعلام كرده است 37 درصد كمردرد ها از عوامل خطر زاي شغلي نشأت ميگيرد كه جايگاه اول را در بين بيماريها و مخاطرات ناشي از كار به خود اختصاص داده است.
یک مطالعه انجام گرفته در میان کارمندان بانک در شمال هند آشکار کرد که 23/09 درصد مبتلا به کمردرد، 57 درصد مبتلا به گردن درد و شانه درد هستند. 26 درصد مجبور به ترک حرفه شان می باشند و 38 درصد دیگر از شغلشان لذت نمی برند. تغییر سبک زندگی با نادیده انگاشتن اقدامات پیشگیرانه مثل روش صحیح نشستن و کم تحرکی به مشکلی جهانی تبدیل شده است که 90 درصد موارد را می توان با اقدامات پیشگیرانه حل نمود.(8)
در مطالعاتی که در کره صورت گرفته کارمندان بانک جزء مستعدترین افراد برای ابتلا به کمردرد هستند.(9)
در حدود 75 درصد تا 85 درصد همه افراد در مرحله ای از زندگی با کمردرد مواجه هستند، میزان شیوع سالانه ی کمردرد در آمریکا بین 10 تا 15 درصد و در اروپا 25 تا 45 درصد تخمین زده شده است. کمردرد به عنوان معمولترین دلیل عدم توانایی در افراد زیر 45 سال، دومین دلیل مراجعه به پزشک، سومین دلیل بستری شدن در بیمارستان و چهارمین دلیل جراحی ها در نظر گرفته می شود.(10)
منابع:
1-.Jensen M, Brant-Zawadzki M, Obuchowski N, et al. Magnetic Resonance Imaging of the Lumbar Spine in People Without Back Pain. N Engl J Med 1994; 331: 69-116
2-http://www.yjc.ir/fa/news/4921690/
3-This total represents only the more readily identifiable costs for medical care, workers compensation payments and time lost from work. It does not include costs associated with lost personal income due to acquired physical limitation resulting from a back problem and lost employer productivity due to employee medical absence. In Project Briefs: Back Pain Patient Outcomes Assessment Team (BOAT). In MEDTEP Update, Vol. 1 Issue 1, Agency for Health Care Policy and Research, Rockville,
4-Kelsey JL, Pastides H, Bisbee GE, et al., Musculoskeletal disorders: Their frequency of occurrence and their impact on the population of the United States, New York: Prodist (1978).
5-Mortality and Morbidity Weekly Report (1985).
6-Spengler DM, Bigos SJ, Martin NA, et al., “Back injuries in industry: A retrospective study. I. Overview and cost analysis,” Spine 11 (1986) 241.
7-Andersson GBJ, “The epidemiology of spinal disorders: The adult spine “.Principles and practice, Frymoyer J (ed.), New York: Raven Press (1991) 107.
8-Is back pain spreading like epidemic.[online] 2010 Apr Available from : URL : http//articles.timetoofindia.Indiatimes.com/2010-0415/Kanpur/28132422www.rguhs.ac.in/cdc/onlinecdc/uploads.Accessed on 12 August 2012.
9-Yun MH, Lee YG, Eoh HJ, Lim SH. Results of a survey on the awareness and severity assessment of upper-limb work-related musculoskeletal disorder a mong female bank tellers in Korea. International Journal of Industrial Ergonomics 2001; 27(5): 347-57 10-Girish M Mody, and Anthony D Woolf. The GlobaL Burden of Musculoskeletal Disorders 10.P.2053.University of Natal and Consultant Rheumatologist, Royal Cornwall Hospital.Accessed on 12 August 2012
دیدگاه کاربران